Thursday, January 7, 2010

KARI IKAN CIK TY

tadaaa..!hek,wujud lg cik ty ni eh..ekceli,ni br pas tlg my mak msk.resipi for tonite ketam n kari ikan..i luv my mum curry..!(nak2 mkn ngn telur goreng ltk kicap n siram ngn kuah kari.sungguh fuhh.. di situ!)

Sbnrnya dh byk kali tlg my mom msk kari ni.Tp b4 ni cm x bape alert sket bhn2 mskn dia.Juz tlg kacau,msuk daun kari cmtu je..but now,td sy telah bjaya mbuat step by step (kali ni my mom yg jd pmbntu lak)So now,i would like to recall back step2 yg telah dilakukan td supaya pasni kalu lupa leh refer cni.Nak2 time dh kawen nnt,duk umh sdiri,ttiba rindu kari ikan mom,sng :)

Ok Puan2,lets cooking.
First,pnskan minyak (of course mnyak msk)lam kuali.Minyak dh pns,masukkan bwg merah, bwg putih dan halia yg dihiris halus2 ok.(dua kali td ma ckp,hiris halus2).Bwg merah n bwg putih tu lam 3 biji.(depends on size masakan puan2)

Next,bila bwg2 td cm dah garing(bkn hangit k), msukkan ke dalam kuali bancuhan cili boh,bwg kisar,rempah kari,kepala santan n sedikit air asam jawa.(bancuhan di situ adalah campuran kelima2 bahan itu).Kacau.....

Jgn lupa,msukkan juga bahan perasa yg len seperti garam,sedikit gula n sedikit nisang ak.a gula melaka (my mom suka ltk bnda ni lam setiap mskkan dia.tu yg anak2 dia manis2..bkn diabetis ok).Msukkan secukup rasa.(ada lidah kan?sila rasa by yourself :D)

Then,masukkan daun kari(bnda yg paling penting utk msak kari).Kcau lg...

Msukkan pulak halba n OMG...xingt ape ntah yg kcik2 tuh.(ill ask my mom later).Kacau lg...
Agak2 dah penat kacau(men hentam je ni) msukkan kaki santan (td ibu santan).Msukkan juga air mgikut kesesuaian.Kuatkan api.Biar mendidih.

Kemudian,msukkan la ikan.Biar hingga masak.Den,bolehla nak msukkan hirisan tomato or bendi juga...

Now,siap..!Selamat memasaknya lagi cik izzaty.


TADAAAAAA




BUKAN GAMBAR SEBENAR
(tp lebih kurang ginila rupa kari tu nnt.. :)Selamat mencuba)

3 comments:

faarmii said...

he3 ingt gmbo btl

@)--- MaSy|m said...

jelesnye.... nk masak gak!!!!

~FaatiNNasreeN~ said...

ajo saye..saye nk tung..xreti masok lg..kuikuikui